Vad är SMTP och varför behöver du det?

23 sep, 2020 | Viktig information

Har du ett formulär på din hemsida? Då bör du läsa vidare.

Innan vi går in mer på tekniska detaljer om vad SMTP är och hur det fungerar vill vi förklara varför det är viktigt att du har det. Det är framförallt viktigt för dig som har formulär på din hemsida, just för att e-posten inte ska hamna i skräpposten eller riskera att fastna i “cyberrymden”. Oftast är SMTP-servrar gratis.

Enkelt förklarat så innebär en SMTP-tjänst att man registrerar exempelvis sin egna e-post på hemsidan så att all e-post som genereras av formulären på er hemsida skickas från er vanliga e-post via en betrodd e-postserver istället för någon allmän e-postserver för att undvika att e-post från era formulär inte kommer fram. Om man däremot använder en mer allmän e-postserver så är risken betydligt högre att e-posten “fastnar” eller hamnar i er skräppost mapp. Som en trevlig bonus får man med WordPress och SMTP-pluginet/tillägget Post SMTP en e-postlogg där alla som fyllt i formuläret samlas. Så om ni har slarvat bort något mail så finns det samlat i inloggat läge på er hemsidas kontrollpanel.

Även om ni idag inte har en SMTP-tjänst och inte upplever några problem med e-post som inte kommer fram så rekommenderar vi ändå att ni skaffar SMTP då det förmodligen är gratis samt att e-postloggen är bra att ha. Vill ni ha vår hjälp så är det enda som kostar vårt arbete med att installera det. Har ni ett av de vanliga webbhotellen så går det oftast väldigt snabbt. Hör av er!

Vad är det vi gör?

Först installerar vi ett kostnadsfritt plugin/tillägg på er hemsida som heter Post SMTP. I Post SMTP installerar vi en epostadress som ska vara avsändare av e-post från hemsidan. Antingen så tar vi en befintlig e-postadress eller så skapar vi en ny, typ hemsida@erdomän.se. Klart!

Det är egentligen allt du behöver veta men vill du fördjupa dina kunskaper om SMTP så kan du fortsätta läsa.

Viktigt med rätt SMTP servrer

Nu för tiden är det viktigt att använda professionella SMTP servrar så att din skickade e-post hamnar rätt. Förr var detta inget problem men nuförtiden är det viktigt att följa alla regler när det kommer till e-postservrar för att undvika att dina meddelanden hamnar i skräppostmappar eller till och med raderas av andra e-postservrar.

Blir omedvetande om e-posten kommer fram eller inte…

Det är viktigt att använda rätt SMTP-servrar då vissa kan vara opålitliga, de kan använda slumpmässiga IP-adresser och ibland kan en eller flera leverantörer vara svartlistade. Är leverantörer svartlistade kan det orsaka problem i skickandet av e-posten, du förblir då omedvetande om e-posten kommer fram eller inte.

Var trygg med rätt SMTP-server…

SMTP servrar hjälper dig med att hålla ordning på detta så att din e-post skickas från din IP-adress och inte någon annan. Då vet du att e-posten kommer fram och hamnar rätt, och inte i skräpposten eller raderas helt och hållet.
Post SMTP pluginet/tillägget är det Insign använder och det stöder de senaste säkerhetsstandarderna.