Ryska hackers

29 jan, 2024 | Viktig information

Det är ännu oklart om det finns ett samband med den senaste tidens serie av hackerattacker i Sverige, men i samband med rapporter om attacker från Ryssland började vi på Insign märka en mängd e-postmeddelanden där någon försökt återställa lösenord på webbplatser vi skapat. Dessa förfrågningar kommer från ett IP-nummer som vi spårat till Moskva.

ryska hackers

De har korrekt angivit användarnamn eller e-postadresser och begärt lösenord för att logga in på era webbplatser. Vi har mottagit dessa e-postmeddelanden med länkar för lösenordsåterställning, men tack vare vår säkra Microsoft 365-lösning med tvåfaktorsautentisering är vi inte oroliga för obehörig åtkomst till dessa e-postmeddelanden. Dock är vi bekymrade över att våra kunder som inte har lika säkra e-postlösningar också kan ha mottagit dessa e-postmeddelanden.

Vi har observerat att dessa incidenter enbart har inträffat på webbplatser som ligger hos Loopia och One.com. Inga webbplatser som är ligger på de webbhotell som Insign rekommenderar har påverkats.

Vad rekommenderar vi?

  • Om ni får e-post om lösenordsbyte för er webbplats, klicka inte på länken. Radera e-postmeddelandet och logga in på er webbplats för att manuellt ändra till ett nytt, säkert lösenord.
  • Om ni använder Loopia eller One.com, svara på detta e-postmeddelande om ni överväger att byta. Johan på Insign kommer då att kontakta er för att bistå med processen, det är enkeltoch för många kommer det även att innebära sänkta kostnader.
  • Överväg att byta från äldre e-postlösningar till Microsoft 365 för en högre säkerhetsnivå. Googles motsvarighet är också ett säkert alternativ. Svara på detta e-postmeddelande för mer information. Vi har ett systerföretag som specialiserar sig på just detta.

Vad gör vi på Insign?

  • Vi informerar er genom detta utskick.
  • Vi hjälper er att byta webbhotell och/eller e-postlösning om ni önskar.
  • Vi håller våra ögon öppna. Hittills har inga webbplatser drabbats av intrång.
  • För de webbplatser som är värdar hos våra rekommenderade webbhotell förbättrar vi nu säkerheten ytterligare. Det bör noteras att dessa webbplatser inte var de som drabbades, så denna åtgärd hjälper inte de som använder exempelvis Loopia och One.com.

Kontakta Johan på telefonnummer 0737-787020 boka ett möte med Johan via www.insign.se/boka om ni önskar hjälp eller har frågor.